Het plan
Tijdens het VHL plein van 15 juni 2023 mochten wij aan college, raadsleden en geïnteresseerden een beeld schetsen over onze plannen om met nieuwe ‘oude’ molens een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Vijfheerenlanden.
Wij werden tijdens deze bijeenkomst uitgedaagd om onze ideeën op papier te zetten en te beginnen met het onderzoeken naar de haalbaarheid van onze plannen. Wij zijn deze uitdaging met plezier aangegaan.
Hieronder staan delen uit ons uitgewerkte projectplan, dat wij op 8 september 2023 hebben aangeboden aan het college van B & W van de gemeente Vijfheerenlanden.
Beoogde resultaten
Na afloop van de ‘proeftuinperiode’ in 2023 zijn de volgende resultaten bereikt:
- Stichting De energieke Zouwe is opgericht.
- Lessons learned van bestaande initiatieven om historische molens in te zetten voor de opwekking van elektriciteit/warmte zijn verzameld en geanalyseerd op bruikbare elementen.
- Haalbaarheidsstudie is uitgevoerd naar het ontwikkelen van een nieuw geoptimaliseerd wiekenkruis. Onderdeel hiervan is een digitale simulatie van een concept schetsontwerp. Hierin moet worden aangetoond dat het nieuwe wiekenkruis rendabel is.
- Concept Schetsontwerp voor de opweksystemen van elektriciteit en/of warmte aangedreven door het nieuwe wiekenkruis. Ook dit zal in een model worden uitgewerkt.
- Definitief ontwerp voor het molenhuis/romp die veilig is in gebruik, op afstand bedienbaar, zelfkruiend op de wind (in het ontwerp wordt gewerkt met hergebruikte dan wel duurzame nieuwe materialen).
- Locatiestudie afgerond met als resultaat een locatie die het meest geschikt is. Dit zal uitmonden in een principeverzoek voor het realiseren van een nieuw te bouwen molen op het grondgebied van Vijfheerenlanden.
- Uitgewerkt businessplan is gereed. Onderdelen van het businessplan zijn: zicht op afnemers van elektriciteit/warmte van de molen hebben; zicht op de bouwkosten, de locatiekosten, onderhoudskosten en opbrengsten.
- Oprichten energiecoöperatie en opgewekte energie delen.
Activiteiten
- Oprichten Stichting.
- Lessen ophalen uit het land.
- Techniek uitwerken wiekenkruis.
- Techniek uitwerken opwek.
- Techniek uitwerken molenhuis.
- Uitwerken businesscase.
- Zoeken geschikte locatie.
- Zoeken naar participanten in de coöperatie en oprichten van een energie coöperatie.
Samenwerkings-partners
Die proeftuin kan alleen slagen als er samenwerking wordt gezocht met een breed scala aan partijen. Private partijen, overheidspartijen en onderwijspartijen participeren in de proeftuin. Een kort overzicht van de beoogde partijen:
- Bij het ophalen van Lessen learned uit het land wordt een afstudeerstudent beoogd van de TU Delft/Eindhoven.
- Bij het uitwerken van de technische aspecten, zoals wiekenkruis, opwek techniek, molenhuis/romp wordt gebruik gemaakt van de inbreng van molenmakers, technische bureaus, een architect en bouwkundig tekenaar en de technische universiteiten van Delft en Eindhove.
- Bij juridische aspecten als de oprichting van de stichting en een coöperatie wordt gebruik gemaakt van lokale notarissen en lokale juridische en financiële specialisten (o.a. op RO gebied en het opstellen van business cases).
- Overheidsinstanties om gezamenlijk de proeftuin te financieren en de uitkomsten t.b.v. het maatschappelijk belang te delen. Te denken valt hierbij aan de provincie Utrecht, de gemeente Vijfheerenlanden, waterschap Rivierenland e.a. (bijvoorbeeld Europese subsidie bij het verder ontwikkelen).
Locatie of gebied waar het project wordt uitgevoerd
Het project richt zich op het realiseren van een nieuwe historische molen op het grondgebied van Vijfheerenlanden. Nader onderzoek is nodig om de meest haalbare en geschikte locatie te vinden. In bovenstaand plaatje wordt met blauwe stippen de locaties aangegeven waar vroeger polder/boezemmolens stonden. Rode stippen waren de korenmolens. Wij hebben de voorkeur om te beginnen met het onderzoeken van de haalbaarheid van de locatie van de Achthovense Molen in het Zouwegebied.
Globale planning
- Startdatum voorbereiding: 1-06-2023
- Start uitvoering: na goedkeuring subsidie voor de proeftuin (1-10-2023)
- Oplevering: Wij gaan uit van een doorlooptijd van 1 jaar
- Afsluiten project: 31-12-2024
- Start volgende fase: 01-01-2025