De rijke historie die door de Lek stroomt

Veel inwoners van Vijfheerenlanden hebben nauwelijks een besef van de rijke historie die door de Lek stroomt. De Romeinen en Noormannen bevoeren deze machtige rivier al, en ook de Fransen en de nazi’s hebben geprobeerd hier ‘orde op zaken’ te stellen. Er is bloed vergoten en handel gedreven, maar vooral de eeuwige strijd met het water is kenmerkend voor het landschap en zijn bewoners. Kijk maar naar het kerkje in Tienhoven, waar de dijk omheen slingert, en kijk naar het oude gemaal in Sluis, dat als enige historische ‘waterreguleringsgebouw’ nog overeind staat – vraag alleen niet hoe!

Het gemaal moet snel gerestaureerd worden, anders zal het voorgoed verdwijnen, net als de vele molens die eromheen hebben gestaan. Aangezien het als gemaal geen functie meer heeft, lijkt het een uitstekende locatie om een informatief en educatief centrum te huisvesten. Een interactief museum, dat scholieren, studenten en inwoners laat zien hoe we vroeger de waterstand in de Zouweboezem regelden – en hoe we dat in het heden en de nabije toekomst zouden kunnen doen, een prangende vraag in deze tijd van radicale klimaatveranderingen!

Burgerinitiatief DoorSluis is hierover al jaren met de gemeente Vijfheerenlanden en de familie Bor in gesprek en daarvoor zijn er al anderen geweest die met het gemaal aan de slag wilden. We weten dat de gemeente plannen heeft om het pand te herbestemmen voor woningbouw. Dat betekent een facelift die waarschijnlijk weinig herkenbaars overlaat van de oude glorie van het gemaal, en bovendien wordt het voor altijd onmogelijk om een maatschappelijke functie te realiseren op deze unieke locatie.

In het gerestaureerde gemaal zouden meerdere verdiepingen kunnen worden gebouwd met enkele authentieke werktuigen die er nu nog staan, met een leslokaal/vergaderzaal, een bioscoopje, een kleine horecagelegenheid en eventueel een verhuurlocatie van recreatieve zaken als fietsen, kano’s en sups. Geef het gemaal van Sluis een tweede leven!